Att vara snickare är en otroligt givande karriär som ofta innebär att arbeta med händerna för att skapa något vackert. Om du någonsin har beundrat de invecklade detaljerna i en specialbyggd bokhylla, en handgjord trappa, en fint snidad dörrkarm eller något annat som är tillverkat av trä, är chansen stor att det har skapats av en begåvad snickares skickliga händer. Som snickare är du ansvarig för att förvandla råmaterial till funktionella föremål – och konstverk också! I det här blogginlägget tar vi en djupgående titt på vad snickeri innebär och beskriver vad som krävs för att bli en framgångsrik snickare – från att utforska grundläggande färdigheter och verktyg till att undersöka olika typer av träbearbetningsprojekt. Vi diskuterar också fördelarna med en karriär som snickare Så om du letar efter en ny spännande karriärväg och vill utforska snickeriets värld, läs vidare!
Snickeri kräver flera grundläggande färdigheter och förmågor, bland annat förståelse för matematik, särskilt mätning, förmåga att läsa ritningar och diagram, ett gott öga för detaljer, manuell fingerfärdighet och fysisk styrka. De måste också ha en god förmåga att lösa problem eftersom de ofta måste fatta beslut i farten för att slutföra arbetet. Snickare måste också kunna arbeta med händerna och använda en mängd olika verktyg och maskiner, t.ex. sågar, hammare, slipmaskiner, mejslar, borrmaskiner, slipmaskiner, fräsar med mera.
För att bli snickare måste du vanligtvis genomgå ett yrkes-program med inriktning på träbearbetning men du kan ju också söka som lärling. Det finns gott om jobb och du kan jobba överallt i landet, själv jobbar jag i Malmö och men under en period jobbade jag i en stad 50 mil norrut.
Snickeriprojekten kan sträcka sig från enkla reparationer eller restaureringar till komplexa och kreativa konstruktioner, t.ex. möbeltillverkning, skåpstillverkning och dekorativ träbearbetning. Snickare specialiserar sig ofta på ett visst område eller en viss typ av projekt, beroende på intressen.