Header


Sådana här dagar när det är fullt ös. Sådana dagar är jävligt sköna på ett vis. Allting går i ett och man slipper stanna upp och tänka. Man bara kör.

 

 

 

Efter kanske för lite sömn egentligen så kom jag iväg till damerna. Egentligen inte mitt pass denna morgon, men eftersom jag ville avbelasta mamma då hon kört många pass i raden och mjölkat så ryckte jag in. Jag, mamma och pappa körde igenom morgonens sysslor i ladugården. Fick även ett snabbt kaffe besök av karln innan han drog iväg till jobbet. 

 

Kor har mjölkats, rutiner är avklarade och ett x antal kor har lagts i sin. Det vill säga att kor som ska kalva om ca ett par månader sinas ner så ingen mjölk i juvret finns kvar och dom laddar upp inför kommande period av mjölkning. Detta för att kunna producera bra råmjölk till kommande kalv med stabila antikroppar eftersom kalven föds utan immunförsvar. Men även för att vila upp sig och kunna producera förhoppningvis samma mängd mjölk och om inte mer.

  


 

Har även behandlar ett par damer med sämre juverhälsoklass. Juverhälsa mäts i en skala mellan 0-9. 0 är bäst och 9 är sämst. Var en ko sätts på skalan beror på hur celltalen i mjölken är. Högt celltal tyder på att det finns många vita blodkroppar i juvret som försöker häva en pågående subklinisk mastit. Man kan säga en juverinflammation som inte syns i mjölken på något vis, utan endast i siffror på papper efter en provmjölkning. 

 

För att sintidsbehandla en ko som det heter så har man en tub med en mjuk spets på. I tuben finns penicillin som försiktigt skjuts in i spenen. Där verkar det tills den dagen kon kalvar och man börjar mjölka henne. 

  Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments