Header

Morgonen började mindre bra. Eller mjölkningen flöt på fint, men under tiden var kviga 282 på gång och skulle kalva. 

 

Vattentat gick aldrig, det kom blod och hon var orolig och försökte krysta i slut tampen av mjölkningen. Jag och syster beslutade oss för att gå in och känna om det möjligt kunde vara ett felläge. 

  


 

Mycket riktigt. Det kändes som om bak benen kom först och att dom vikt sig på något vänster. Jag fixade till det, kopplade på kedjor sen försökte vi dra. Men den lilla satt stenhårt. Farbror kom och lika så systers sambo. Vi försökte utan resultat. 

 

Vi beslutade att ringa veterinären som kom ut så snabbt hon kunde. 

 

Hon gick in och kände, tyckte det också var bakbenen. Men efter en lång tids kännande så konstaterades det att det var frambenen och att huvudet låg snett bakåt på något vis. Det var knappt man kände huvudet så den lilla låg illa till.

  


 

Lite epidural bedövning och smärtstillande innan vi fortsatte projektet. 

 

Vi lirkade , försöka få en snara runt halsen och försökte rotera kalven, men tyvärr utan resultat. Efter 2 timmars slit och försök så gav vi upp. Vi beslutade att det inte fanns någonting mer att göra.

  

Jag grät en skvätt medan veterinären hämtade bulten och kniv. Höll henne i grimman och sen hörde man en smäll. Hon var borta. 

 

Det är sådana här dagar man känner sig så maktlös. När man gör allt och lite till, men det går inte vägen endå. Livet som bonde , livet på gården. Det varvas med liv och död. Lycka och olycka. 

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments