Header

Som sagt så är ingen dag den andra lik. På bilden ser ni mig med en snart 6 timmar gammal flicka som svävade mellan liv och död imorse. Hennes namn har kommit till att blivit 7th heaven. 

När jag gick in för att checka läget imorse i avdelningen där vi har kor och kvigor som ska kalv så såg jag hur kviga 170 låg ner helt utslagen. Skakade och svettades. Såg att en stor kalv var halvt ute, men hennes krafter hade tagit slut och lika så hade kryst arbetet stannat av. 

Kalvens tunga hängde ut, ingen reaktion på ögonen, mulen var blå och framdelen av kalven kall. Jag och mamma drog ut kalven , som dessutom var riktigt stor, fort som fan. Ut ur munnen kom massvis med fostervatten och helt plötsligt började kalven hosta lite lätt! 

Jag och mamma lyfte upp kalven i ett varsitt bakben och höll den upp och ner samtidigt som vi skakade. Detta för att få ut resterande fostervatten ur luftvägarna och ut kom lite till! 

Ner på boxens golv igen började vi bädda ner och gnussa kalven med en massa halm för att få igång blodcirkulationen och andningen ordentligt. Sisådär 10 minuter senare Så började den kvickna till och när jag kollade efter så var det en tös ! Hade tippat på en tjur med tanke på storleken! 

Trots att hennes mamma var helt slut drack hon vatten och åt lite foder innan hon började slicka och ta hand om sin kalv. 

Ett kritiskt läge blev ett lyckligt slut. Sådana här gånger är man riktigt glad inombords !

Den lilla fina mår bra som även tagit in någon liter råmjölk och hennes mamma mår fint också. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments