Header

Egentligen helt ledig idag, men tyckte mamma behövde en sovmorgon så jag slängde iväg ett sms igår och sa att jag kunde ta hennes pass idag på morgonen. Man måste hjälpas åt. Ställa upp för varandra. 

 

Jag var trött imorse, riktigt trött. Men jag tog mig upp endå efter många om och men. En jävla tur hade jag med. Laddaren har jag dragit ur under natten och när jag vaknade hade jag endast 7% kvar i telefonen.

 

Och när jag väl var vid ladugården påbörjade vi dagen med att 1133 hade någon lättare släng utav kalvningsförlamning. Såg även att hon var på gång att kalva men värkarna hade inte påbörjats än. Ringde veterinären som skulle komma ut.

 

Mitt i allt detta kom det in en dam vid namn 173 för att mjölkas. Redan när jag började torka spenarna kände jag att någonting var galet. Hennes juver kändes inte som det brukar göra. Och ja, jag känner igen varje juver på varje ko i ladugården. Det är en arbetsskada som blir när man är mitt uppe i det varje dag. 

 

Visade sig vara en juver inflammation. Turligt nog var ju veterinären på gång ut så tänkte att vi tar 2 flugor i en smäll.

 

Efter ett tag kommer T och säger att det är en kalv i Box som inte stödjer på ett fram ben. Hon har varit lite från och till senaste veckan. Ibland bättre och ibland sämre. Så veterinären skulle få kolla henne med. 

  


 

173 tog vi ett mjölk prov på ifrån den dåliga spenen. Penicillin och smärtstillande blev insatt. 

  


 

1133 hade under tiden kalvat en liten tös som är korsning mellan fjäll och holstein. Men hon var fortfarande lite sval och svajig på benen. Så vi körde en en flaska med kalk i blodet. Sisådär 30 minuter senare stod hon upp. 

 

Sen hade vi den lilla kalven. Vi vet inte vad problemet kan vara. Men vi prövar med att behandla med penicillin och smärtstillande där med så får vi se hur hon svarar på det.

 

Det började med en grej som helt plötsligt blev flera. Tog 3 flugor i en smäll tydligt nog. Bra klaffat kossorna!

  

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments