Piganlina

Skiten är tillbaka.
Gårdagen bjöds på dubbla mjölk pass tillsammans med mamma. 

Denna dag började jag genom ett mjölk pass tillsammans med Sofia och Willbert. Det har gått riktigt bra faktiskt. 

(null)

En otroligt vacker och kylig frisk morgon har det varit. Bökat på lite utomhus med i detta väder som det var imorse. 

Jag har tur att få kunna leva denna livsstil och få se sådant här fint. 

(null)Det tråkiga är att det är så mycket spann kor eftersom så många kalvat och inte får gå i tank än. Tar någon dag innan mjölken blir vit i färgen. När en kviga eller ko kalvar så har dom råmjölk i juvret, en speciell mjölk fylld med antikroppar som ska ge kalven ett immunförsvar den första tiden. 
Sen har vi en dam som är sintids behandlad med. Det vill säga att hon fått penicillin i kanalerna i spenarna innan hon får semester ( vila utan att mjölkas i 2 månader innan kalvning ) , så att subkliniska celltals höjningar kan läkas under tiden hon är sinad. 

Med lättare förklaring så kan penicillinet i kanalerna tas upp i juvret och läka  de angripna områdena där vita blodkroppar samlas för att försöka förhindra mot infektioner. Man kan säga att celltals förändringar uppåt  visar på att någonting händer i kons juver som behöver kollas upp. 

Men nu spårade det. Det jag ville berätta om denna dam var att hon är spann ko och måste gå i spannen minst 4 dagar efter kalvning eftersom det är karens på grund utav penicillinet. 

När vi endå är inne på celltal, penicillin och juver. 

I början när vi började med kor och köpte in damer ifrån olika besättningar  fick vi in en smitta vid namn staffauerus.

(null)


 Det är en sjukdom som befinner sig i juvret som är relativt vanlig och mycket smittsamt. Denna smitta kan leda till celltals förhöjningar  utan någon tendens till en akut juver inflammation. Men den kan även visa sig i akut läge och mycket sällan går det att behandla med penicillin trots det att bakterien är antibiotika känslig. Juver delen blir oftast permanent infekterad och risken för att smitta flera i besättningen är stor. 

Vi har jobbat med celltal och utslag av dessa SA kor under alla dessa kor. För 2 år sedan skickade vi de sista till slakt. Numera har vi fått 3 nya i besättningen. Dessa 3 får åka nästa hämtning av slakt.

Vi kan inte gruppera korna efter hälsan på juvren så det vi får göra är att binda upp dessa kor i ett liggbås innan mjölkning, mjölka dessa sist av alla och kalka rent där dom stått. 

Mer kan vi inte göra. Bara att hålla tummarna att dom inte drar med någon mer i skiten. 

(null)

För att orka egentligen.
För att jag ska orka ordentligt så behöver jag somna typ 9, halv 10 på kvällen för att kunna utföra morgondagens bestyr. 
 
Men så blev det inte riktigt ikväll. Skulle kunna lägga ifrån mig telefonen och sova, men karln står i duschen så jag passar på att slänga in ett inlägg. 
 
Under ett dygn har det kommit 4 kalvar till världen. 2 kvigor och 2 tjurar. Sjukt spännande med dessa kvigor och kor som kalvat in.
 
317 är efter 729 som är en av våra bättre kor i besättningen. Dock ska hon få åka iväg på slakt på grund utav att hon är så högt i celltal och juver hälso klass. Så hoppas på att 317 blir bättre i denna del.
 
27 fick tyvärr en tjur kalv. Det är en stabil dam som är korsning mellan Holstein och SRB. En sådan där ko som finns men man inte märker av. 
 
226 Loppan. En riktigt snygg och stor tjej. Fick sin andra kalv nu, en tjur. Denna dam mjölkade som första kalvare ca 10500 kg mjölk och ca 11300kg ecm . Ska bli spännande att se vad hon går för i framtiden.
 
Sen så vid början av kvällens mjölkning så ploppade det ut en liten tös ifrån 320. 320 är den första Rockstar avkomman som kalvat in. Ser fram emot och se utvecklingen av henne.
 
 
 
Kvällens pass stod på schemat tillsammans med Mammi. Pappa fixade med en repa körning utav foder åt korna innan han drog iväg. 
 
 
 
För ovanlighetens skull så föste jag kor och fixade kalvar. Mamma mjölkade. Tar sin lilla tid när man har ett x antal spann kor som ska mjölkas igenom. 
 
 
 
 
På något vänster så blev det mycket av allt i slutet. Turligt nog har jag en fin sambo som ryckte in och hjälpte till. Medan mamma spolade av gropen och jag fixade med en ko i verkstolen , så fixade han det som fanns kvar hos kalvarna (typ allt!). Guldvärt!<3 
 
Sen var det att bära in en av de nyfödda kalvarna i Box, kolla brunster och kika om någon kviga eller ko skulle in för kalvning. Men icke. 
 
En sen middag och en dusch senare ligger jag här i sängen med en knastrande brasa bredvid mig. Bland de mysigaste som finns. 
 
Nu sova. Upp imorgon igen. 
 
Jag mår bra och jag vet att ni uppskattar det.
Saknar det här med att uppdatera bloggen intensivt, eller regelbundet iaf. Men det känns som om det behövs en liten touch av förnyelse här inne hos mig. 
 
Så under eftermiddagen var jag iväg till min kusin Marie. Hon är 5 år yngre än mig, men vi förstår varandra och kommunicerar bra. I våras satte vi oss ner och diskuterade i timmar när hon mitt i allt säger att hon är Bipolär. Hon kan sätta orden i munnen på mig. Hur jag kan känna, tycka, tänka och leva stundtals. Det är lite läskigt, men endå skönt att det finns en människa i min närhet som har denna sjukdom också. 
 
Det är liksom skönt att ha någon nära som förstår varför jag är som jag är i vissa perioder. Det känns tryggt att ha henne faktiskt. 
 
Men det var inte det jag skulle komma fram till, våran bipolaritet och att vi är lika på det planen. Utan det jag skulle komma fram till är att Marie har alltid varit otroligt duktig att rita och måla. Hon är kreativ på sitt sätt. Som hon sa till mig idag så tror hon att det bipolära gjort henne så kreativ i att måla, likväl som mig med att formulera mig i skrift. 
 
Men tillbaka till den röda tråden jag försökte att hålla, men som sprack...
 
Jag slängde iväg en förfrågan till henne och kollade om hon var intresserad av att skissa och göra en ny header som jag kan ha här på bloggen. Mitt liv, i en header och med en tecknad stil. Efter ett x antal timmars snack, kaffe, godsaker och disukssioner så kom vi fram till hur hon skulle gå tillväga. Det här kommer bli bra! 
 
 
Känns som om det är dags för någonting nytt. Mycket för att jag vuxit som person, landat mer i livet och inte är överallt och ingenstans och härjar 6383 gånger i veckan.
 
Det var väll detta jag ville meddela i det här inlägget. Ganske värdelöst egentligen. Eller jag vet inte. Kändes inte så vettigt att skriva det här för så roligt det kanske inte var. 
 
Men det var det jag ville meddela er. 
 
Att en sprillans ny dunder super störtskön design är på gång, katergorierna ska rensas och jag ska bli bättre på att blogga. För jag mår bra utav det. Jag vet att ni uppskattar det. Men det bästa utav allt är att jag kan gå tillbaka och läsa igenom varje inlägg under varje år som gått.