Piganlina

Planer med Dennis.
Ännu en gång gick det inte riktigt som planerat. Hade liksom tänkt att jag skulle lagt mig i god tid för en bra natts sömn. Har märkt på senare tid (eller bara inte velat insett det förut) att jag är bra mycket piggare om jag somnar i skaplig tid om kvällarna. Vissa kvällar har jag lagt mig runt nio för att jag ska orka med. Speciellt när jag kör dubbla mjölk pass. Som idag. Och imorgon. 
 
 
 
Sen hade jag ju planer med Dennis igår. Inget märkvärdigt sådär egentligen.
 
Vi hade det trevligt trots det att han släckte ner hela ladugården och fick mig att tro att det var strömavbrott. Så var inte fallet. Dopp värmaren hade lossnar ifrån själva handtaget, slagit rätt ner i vattnet , blivit ett skapligt el moln och därefter slog jordfels brytaren ut vilket resulterade i en svart ladugård.
 
Var bara en jävla tur att han inte fick el i sig. Vet inte vad jag skulle tagit mig till om jag hittat honom livslös där uppe hos kalvarna. 
 
Vi kom ner till ladugården runt fem, halv sex för att byta av mamma och pappa. Dom skulle iväg för att förbereda inför ett par dagar utav försäljning av ostkaka, ost och kalvdans. Dom har det vid sidan om och jag är imponerad över hur dom orkar med både det och att köra pågår i ladugården. Men vi bytte av dom för att underlätta. Man måste hjälpa till för att allting ska klaffa. 
 
 
Halv nio kom vi ifrån ladugården. Mjölkade, slog igång disken, tog in ett par kor i verkstolen som var öm efter förra veckans Klövverkning, tog in en kviga för kalvning och fixade med kalvar. 
 
Hem för att äta, duscha och sova. 
 
Mina dagar ser ut så här numera. Jobb på gården, äta, sova och hinna med lite annat runt omkring detta.
 
Körde ett pass på gymmet igår, men kroppen blev dålig efteråt. Frossa,halsont och lågt med energi. Är väll bara att inse att den inte pallar för tillfället. Väntar på svar blodprover så får vi se om det visar någonting...
 
Ny vecka, nya tag.
Måndag. Det känns bra med måndagar. Nog för att jag tycker alla veckodagar är som vilken dag som helst, men det är någonting speciellt med måndagar. Det blir liksom som en fräsch start eller någoT liknande. 
 
Att jag blev väckt mitt i natten vid ett tiden och inte riktgt kunde sova lugnt så var jag inte sådär pepp på livet imorse. Mindre pepp blev jag också när jag insåg att tanken slagit av vid diskning så mjölkrester fanns kvar i tanken. Var bara att köra igång disken utav tank som resulterade i att vi blev en timme sen med mjölkningen. Men vad ska man göra ? Det är viktigt att allting blir riktigt rent! 
 
Sen körde vi på. Dennis kom ner med lite grejor till mig. Jag, han och mamma tog en varsin kopp kaffe medan vi väntade på ett gäng damer pumpade på med massa mjölk i maskinerna. 
 
Körde på sen med kalvar och fösning av kor.
 
 
 
Helt plötsligt hör jag hur mamma skriker och hur det smäller inifrån gropen. Springer in och inser vad som hänt. 
 
Vi har ju en brud som fått sin första kalv för sisådär ett par månader sedan. Är en jävel på att sparka oss och av maskinen. Denna gång hade hon fått in en fullträff på mamma. Vi bestämde tillsammans att det får vara nog. Tog av hennes halsbandet och tog ut henne i djupströ bädden. Så nu ska vi sina av henne. En snygg första kalvare som mjölkar bra (förutom det att hon är trögmjölkad) efter tjuren Obilique. Det funkar inte. Vi kan inte riskera att göra illa oss eller att stå och vakta henne tills hon är klar eller slänga på maskinen ett x antal gånger under en mjölkning. 
 
Mitt i allt detta så hade vi 108 som trampat sig på spenen och fått en skada som lett till juverinflammation. Pricken över i:et på detta var att 169 som haft höga celler sedan hon kalvade också fått en inflammation. Ibland bryter det ut när de har höga celler, ibland inte. Men på denna dam gjorde det så tillslut. Ringde veterinären som kom ut för att ta en prover på spenarna , samt sätta in penicillin och smärtstillande. 
 
 
 En seminering utav 103 som inte var dräktig senaste gången vi undersökte. Tjuren Sylvester fick hon i sig. Sen har vi 104 som troligen kastat kalven för hon brunstar för fullt. Och 193 som ska semineras ikväll. 
 
Jag hade planer på att köra av gropen lite noga Idag. Plocka fram högtrycken, högtrycka av ordentligt, gnussa rent på ställen som alla gula fula lagringar lägger sig och ta tag i att göra rent alla plast skydd utanpå lamporna. 
 
Hur Gick det egentligen ? Inte sådär jätte bra. En frukost vid elva tiden, samt lite små grejor halade ut på tiden. Nu hem för att dra en repa på gymmet och sen fixa i ordning matlådor Åt både mig och Dennis så vi klarar oss idag. 
 
Han och jag har nämligen lite planer ikväll. Mer om detta i kvällens inlägg för nu måste jag sätta fart...
resumé helgen.
Tänkte att ni skulle få en liten resumé utav helgen. 
 
Fredagen blev en liten sovmorgon tillsammans med Dennis som var ledig ifrån jobbet denna dag. Vi åt en god frukost tillsammans innan vi begav oss till ladugården. Han hjälpte pappa med att köra in spån i lösdriften till korna. Mamma hade fullt sjå att spola av gropen och slänga igång disken.
 
Jag tog tag i de sista i kalvstallet med att halma hos småttningarna, fodra ut vatten, hö och kraftfoder samt påbörja att skyffla ut allt som mockats ut ifrån boxarna. Mitt i allt kom Dennis och fortsatte med att skyffla ut och jag kunde ta tag i att vaccinera 15 kalvar som stod för detta. Teamwork ! 
 
Därefter kaffe och sen drog vi iväg för att köra hem sinkor och dräktiga kvigor. Tog även tag i att köra upp kor som precis lagts i sin. 
 
På fredag kväll körde jag mjölkningen tillsammans med Mammi och Dennis deltog också för att gå med för att se över alla rutiner en sista gång för under lördag morgon skulle vi två köra ett pass tillsammans.
 
 
 
Så kom lördagen. Morgonen tillsammans med Dennis som efter ett tag kommer ner med en kopp kaffe i gropen och säger till mig att han tycker det är roligt att vara i ladugården. Att han tycker det är roligt att hålla på med detta. Det värmer i mitt hjärta att höra. 
 
Mjölkningen gick bra. Han avklarade sitt första pass tillsammans med mig galant. Vi tog in 62 inför kalvning. Vi körde en god frukost tillsammans. Sen drog vi upp till Vifors för att kolla brunster på kvigor och för att strö hos dom tillsammans med farbror. 
 
 
 
Lite ledigt under dagen. Sen tillbaka på kvällen. Passet kördes tillsammans med T, men på något vänster så följde Dennis med ner också. Han bökade på med lite allt möjligt medan jag mjölkade och T fixade med kalvar. Under denna tid så han vi med att 2 damer fick varsin kalv med. 2 tjurar blev det dessutom. När mjölkningen var klar blev det en seminering utav 68, samt kviga 393 uppe på Vifors. Båda fick en varsin köttdos. 
 
Sen har vi natten till idag. Sovit skit. Vaknade 3 inatt med ett illamående utav dess like. Ni vet ett sådant där illamående när man tror att magsjukan är på gång. Låg vaken fram till klockan ringde och var i valet och kvalet om jag skulle behöva spy. Men det gick.
 
 
 
Iväg till ladugården. Körde morgonens pass med T. Jag mjölkade och hon skötte kalvar. Allting gick klockrent. Vid halv 9 kom Dennis ner så vi tog en Frulle innan allting fortsatte. 
 
Körde hem alla kvigor ifrån bete under förmiddagen , så nu är alla hemmavid. Nu är verkligen hösten här. När alla ska stallas in. Mysigt på ett sätt. Tråkigt på ett annat.
 
Sen ett möte i ladugården. Med en person som ska prova jobba hos oss och som jag verkligen tror blir bra. När allting är klart så ska ni få veta. 
 
Annars har svärföräldrar och bror samt respektive varit här på en kaffe. Sen har vi bara varit och kollat brunster hos kvigorna.
 
 
 
Nu ska jag krypa ner i sängen. Ska upp imorgon igen så hoppas på några timmars bra sömn. För inatt blev det inte många pga illamåendet samt en pojkvän som drömt massa knas som gjort att han levt om som bara den.