Piganlina

Hjärnspöken och överskott av kvigor.
Då så är jag på gång med bloggen igen. En ny design och full av energi. Kan vara så att jag äter mer och sover bättre. Insåg igår att energin tryter fortfarande och jag hörde av mig till coachen. En skaplig höjning med intag av kolhydrater för att jag ska både orka jobba på gården eftersom man är så otroligt aktiv och arbetar tungt , samt kunna gymma tungt med.
 
Jag erkänner. Trots att jag har sjuka hjärnspöken vissa dagar, så inser jag innerst inne att jag behöver äta mer för att orka. Det tar bara tid att bearbeta allting. Och det kan ta upp emot 2 månader innan jag är i balans med skalle och kropp igen. 
 
 
 
Men denna morgon alltså. Jag och mamma har skött morgonens mjölkning. Under första 45 minutrana hade jag endast fått in 2 gäng med kor. Blir väll så när man har ett x antal trögmjölkade kor, samt ett x antal kor på vardera sida som ska spannas. Nykalvade kor för under senaste dagarna har det rent ut sagt sprutat ut kalvar. Helt sinnes! På sisådär 4 dagar har vi haft 6 kalvningar.
 
Och de flesta har fått ur sig kvigor. Så nu sitter vl och kollar vilka vi ska behålla utav dessa. Tråkiga är att vi har fått massvis med fina kvigor med intressanta härstamningar och bra mödrar och mormödrar. Blir svårt att avgöra vilka som ska levereras iväg. Kan inte behålla alla för det finns det inte plats för, speciellt när vi numera seminerar här på gården då kvigorna inte är på hotell längre.
 
 
1328 som hade livmoder inflammation för ett tag sedan har jag sprutat 2 ggr med dinolytic. Ett hormon preparat som gör att skiten rensas och stöts ut ifrån livmodern. Igår hade hon en klockrent brunst och idag seminerade jag henne med tjuren Big Star. Tar hon sig inte nu så slänger jag i henne en köttras nästa gång. Vill verkligen ha henne kvar för det är en bland de finaste kor vi har i besättningen. 
 
En frukost intagen och nu ska vi dra iväg till andra stället vårat. Ska släppa ut lite små kvigor på en rundell med elstängsel och grindar runtom. Dom ska lära sig att gå på stängsel och veta att det är el i trådarna. Risken är att om man släpper ut dom på betet rakt av så kommer dom dra rätt igenom stängslet och sticka ut på upptäcksfärd här i lilla byn. Och det är vi inte så sugna på.
När man inte kan sova...
Gårdagen. Morgonen och förmiddagen. Deprimerad som ett as. Bröt ihop. Ångest. Mamma ringde psyk. Upptrappning av medicinen igen för mitt bipolära. Orkade ingenting. Drog till Mammi och pappi. Där känner jag mig trygg. Sov ett par timmar. Åt. Kände mig lite halvt bättre. Ska ringa till psyk på måndag för att kolla över medicinen igen.
 
Körde kvällens mjölkning tillsammans med T. Gick fint. Tog upp 1194 i verkstol som ömmade i en klöv. Hittade en sten som satt fast. Förhoppningvis blir hon bättre. 
 
Hemåt för mat i magen. Iväg för kaffe hos bästis.
 
Sen fick pigan här en snille blixt utan dess like med en snudd av energi kick. Eller snudd och snudd. Ett jävla ryck. 
 
Fika rummet fick sig en omgång. Diskmaskinen åkte igång. Dammsög och torkade golven. Fixade hemtrevligt och fint.
 
Slängde igång en tvätt med kläder. Hann hänga den under natten med. Ligger en till tvätt i som ska hängas när den andra torkat. 
 
Tog tag i att fixa stor rengöring utav mjölk rummet. Drog igång högtrycken. Körde igenom överallt. Golv och väggar. Rengöring under tanken. 
 
 
 
Sen kom mjölk Chaffuören. Så blev en liten rast tillsammans med honom. En kopp kaffe och lite snack om allt mellan himmel och jord. 
 
När han stack så fixade jag med att göra rent gummi packningar runtom på tanken. Så nu är det fit for fight. 
 
 
 
Blev pratandes med M i telefonen en sväng. Sen slog jag omkull mig i fikarummet en timme. Slumrade nog till sisådär en 30 minuter och nu sitter jag och knaprar på hårdbrödmackor med ost och en kopp kaffe.
 
Då drar vi igång denna morgon! Godmorgon!
Högtid eller ej, vi har ett ansvar.
De flesta skickar och uppdaterar angående att det är ledighet och drickande på gång. Men som mjölkbonde har man ett ansvar hela tiden, oavsett om det är en högtid eller ej. Vi måste jobba, eller ha någon som kan hoppa in När det behövs.
 
Midsommar och ledighet. Nej det hoppar jag. Äter lite god mat hemma hos mina fina föräldrar tillsammans med familjen och tar ikväll tag i kvällens mjölkning. 
 
 
 
Under förmiddagen körde vi lite sinkor och kvigor som ska till och kalva. Blev 7 stycken sammanlagt. Ska bli spännande när 310 kalvar in. Hon är efter våran 855 som är duktig på att mjölka men det tråkiga är att hon är trög mjölkad. Något extremt dessutom. Så hoppas på att 310 inte ärvt den sämre egenskapen. Man vill ju att dom ska mjölka ur sig i ett "normalt" tempo.
 
 Ha en fin midsommar fina ni!<3