Piganlina

Sinkor och sinläggning.

Fick en fråga om vad sinläggning av en ko är för något. Tänkte jag skulle försöka beskriva kort och gott om detta .

På fotot ovan ser ni 101 som är sinlagd och beräknas kalva om ca en månad. Helt sladdrig och inte en gnutta mjölk i juvret. En lyckad sinläggning !  Innan en ko ska kalva så sinar man ner henne. Det vill säga att 2 månader innan beräknad kalvning så får hon semester och man "tvingar" henne att sluta mjölka. 

För att få en sådan effektiv sinläggning som möjligt vilket är det bästa för kon och hennes juver så byter vi miljö. Då stimuleras hennes signaler mindre för att producera mjölk. Hon får gå in bredvid mjölkkorna i en bädd full av halm. Där får hon tillgång till vatten och ensilage med mindre energi i. Allt grovfoder som hon gått tillgång till tidigare , samt kraftfoder stryper vi av helt. 

Vi tar ut de kor som ska sinläggas i bädden på söndag morgon. Sen mjölkar vi dom på tisdag och fredag. Är det någon som mjölkar för mycket fortfarande så mjölkas den kon på tisdagen igen. Detta gör vi för att successivt trappa ner på produktionen utav mjölken och till slut avtar produktionen helt. 

2 månaders semester innan kommande kalvning och då hinner kon vila upp sig, förbereda kroppen och juver, samt se till att en ordentlig råmjölk fylld med bra antikroppar till kalven kommer att finnas när den lilla kommer till världen. 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress