Piganlina

Känslan av att första skörden är på ingång.

Igår kväll stack jag ut en sväng för att kolla växten på vallarna. Efter en vecka med massvis med regn och rusk så har solen äntligen kikat fram och nu kommer växtligheten av vallarna dra iväg med en jävla fart! Nästa vecka är det inplanerat att första skörden ska tas och ingen är mer taggad än jag på det! 

För snart , alldeles snart, så ska gräset slås av, maskinerna ska transportera gräset till packaren som ska packa in det i korven där det ska lagras tills i vinter när korna ska ha foder för att kunna producera förhoppningsvis bra med mjölk. Den känslan liksom! 

Att bara stå och njuta av dessa härliga kvällar, känna den friska luften i lungorna och vara allmänt nöjd med livet som det är. Det är den bästa känslan ever !!! <3

Sinkor och sinläggning.

Fick en fråga om vad sinläggning av en ko är för något. Tänkte jag skulle försöka beskriva kort och gott om detta .

På fotot ovan ser ni 101 som är sinlagd och beräknas kalva om ca en månad. Helt sladdrig och inte en gnutta mjölk i juvret. En lyckad sinläggning !  Innan en ko ska kalva så sinar man ner henne. Det vill säga att 2 månader innan beräknad kalvning så får hon semester och man "tvingar" henne att sluta mjölka. 

För att få en sådan effektiv sinläggning som möjligt vilket är det bästa för kon och hennes juver så byter vi miljö. Då stimuleras hennes signaler mindre för att producera mjölk. Hon får gå in bredvid mjölkkorna i en bädd full av halm. Där får hon tillgång till vatten och ensilage med mindre energi i. Allt grovfoder som hon gått tillgång till tidigare , samt kraftfoder stryper vi av helt. 

Vi tar ut de kor som ska sinläggas i bädden på söndag morgon. Sen mjölkar vi dom på tisdag och fredag. Är det någon som mjölkar för mycket fortfarande så mjölkas den kon på tisdagen igen. Detta gör vi för att successivt trappa ner på produktionen utav mjölken och till slut avtar produktionen helt. 

2 månaders semester innan kommande kalvning och då hinner kon vila upp sig, förbereda kroppen och juver, samt se till att en ordentlig råmjölk fylld med bra antikroppar till kalven kommer att finnas när den lilla kommer till världen. 

Brudarna har fått åka en sväng.

Då var det dags igen att Köra hem sinkor ifrån ena stället till gården där vi har mjölkande korna. Har fått en fråga angående vad sinkor och sinläggning är som jag kommer skriva ett eget inlägg om under dagen som även publicerad om någon timme. 

Våran äldsta vallhund Zeb var med och drev in korna ifrån betet och in i lösdriften så vi kunde smidigt sätta upp grindar och sedan lasta tjejerna. 

Sjukt vad snabbt det gått att lasta dessa 8 damer. Det sa bara smack så var dom inne i transporten och på väg till andra gården. 

Som det ska vara. Ett snyggt flyt liksom. 

För övrigt mår jag inte bra i kroppen. Vaknade upp imorse med svullnad i halsen, halsont , frossa och när jag kom hem ifrån R kände jag mig svimfärdig. Var sjuk för nögon vexka sedan men nu har jag fått någonting lurt i kroppen. Troligtvis R som smittat mig. Men What to do liksom?