Piganlina

Semin, veterinär och rosa hårfärg.
Men sådär ja! Efter att ha kommit sent till besiktningen utav bilen, fått reda på att jag egentligen inte ska besikta hon förrän nästa år, varit iväg och köpt mig rosa hårfärg och en ny blingande pärla till min läpp piercing så drog jag iväg till ladugården en sväng till.
 
Jag skulle "bara" seminera var det tänkt ( jag-skulle-bara-blev-till-jag-ska-bara!). 
 
Sista gängen kor var inne när jag kom. Syster hade slängt på de flesta av korna halsband och transpondrar, någon enstaka ko kvar bara som jag tänkte fixa till imorgon. Så jag tog tag i att spanna 720 som fortfarande står inne i box. Det skulle visa sig att hon har åkt på mastit (juverinflammation) i höger fram spene. Fan. Sådan här mastit som ser ut som skirat smöt typ och luktar riktigt jävla illa. Aldrig känt sådan illa lukt på en mastit. Lika så sa veterinären när hon var ut. Jag misstänkte antingen en ecoli mastit eller en staffauerus mastit. Lika veterinären. Så blev smärtstillande, lite kalcium under huden, pencillin och en vätska som gör att hon släpper ner mjölken. Tog prov på spenen så imorgon får vi svar om vad som växer där. Tråkigt som fan, speciellt när hon redan är 3 spent (mjölkar endast på 3 spenar för en är ur funktion). Sondade även i henne en hel del vatten ikväll också. 
 
Medan syster spolade all runtomkring gropen så fixade jag med att högtrycka mjölkorganen och sätta dom på diskhyllorna så att hon kunde slänga igång disken. Teamwork. 
 
676 som är mor till 56.
 
 
Seminerade även 56 , en första kalvare efter en av våra bättre kor 676 som vi tyvärr inte har kvar i besättningen. Valade att lägga tjuren Dagon på 56 (Kjell, om du läser detta så har jag planerat att använda upp Dagon och Launch inom ett par månader ;) ) . Hoppas hon tar sig och lämnar efter sig en kviga såklart.
 
 
Vi var mindre guldvärda.
Som jag säkerligen sagt 292930 ggr idag till mig själv o alla i ladugården ; Känns som att jag inte gjort någonting vettigt. Men har hunnit med en del endå.
 
Kära syster o jag har kört hem halm till kalvar o sinavdelningen, passade på att strö på en gång. Checkat av lite brunster. Mockat i lösdriften. Spolat av det sista i gropen som sket sig imorse när kalvningen sattes igång o jag fick rycka in. Är nästan klar med alla transpondrar som har trätts på halsband. Syster skulle påbörja lite ikväll att sätta pp dessa på korna.
 
Delaval teknikern har varit här idag också. Plockat itu vakkum pumpen , bytt grejor o servat den. Stor risk att den kommer haverera Annars med tanke på runt 1000 liter mjölk som passerade genom den här om dagen...
 
 
 
 
Ingen aptit hade 720 ett par timmar efter kalvningen. Så jag o syster lirkade en stund med henne o fick till slut i henne sonden o kunde sonda i henne en sisådär 30 liter ljummet vatten. En kvart senare stod hon o käkade halm, hö samt fullfoder. Perfekt. Ibland behövs bara ytterst lite för att få igång magarnas funktion. Sonden är guldvärd! Vi var mindre guldvärd tyckte säkerligen 720, men det är för hennes bästa!<3
 
 
Idag var jag barnmorska.
Ibland får man vara barnmorska också. Tog in 720 som hade tid om ca en vecka för kalvning. Inte fyllt upp juvret så mycket. Hade blodiga flytningar o slem , samt såg lite loj o ruggig ut.
 
Strax efter när jag slagit igång mjölkanläggningens disk o börjat spola av så fick hon värkar. Det enda som syntes till var en mule som kom först. O krystade men ingenting hände. Tvättade mig o gick in med händerna för att känna. Som jag misstänkte så låg frambenen bakåt o knäna framåt som gjorde att hon inte fick ut den lilla. Fick trycka tillbaka kalven, rätta till benen sen sätta på förlossnings kedjan i varsitt framben för att sedan dra i samband med krystningarna. T hjälpte till att dra hon också. 
 
 
 
Ut kom en fin välutvecklad tjurkalv. Dödfödd tyvärr. Så skulle tro att kroppen stötte bort kalven innan hon börjat fylla juver o bli färdig för kalvning.