Piganlina

Vi satsar på kanadensiskan tjurar framöver!
Sisådär 6 timmar av gårdagen användes till att fokusera på aveln här på gården. Vi hade nämligen företaget semex på plats. Kort o gott kan man säga att semex är ett företag som tar in sperma ifrån kanadensiska tjurar. Jag är sugen på att pröva någonting nytt och de 2 enstaka första kalvare som vi har efter de kanadensiska tjurarna Obilique och Ideostar är jag nöjd med och det känns som om att dom kommer finnas med ett tag om dom håller sig friska. Väntar fortfarande på att någon enstaka kviga efter Steady ska kalva in här framöver. Spännande !
 
 
 
 
I höstas hade jag praktik hos B nere i Örebro trakterna. En målmedveten grabb inom avel och jag gillar hans sätt att tänka inom avels området. Därav var det jävligt enkelt att numera ha honom som avelsrådgivare och bli guldkund hos semex. Så vi kommer i princip köpa all sperma härda efter ifrån semex. I något enstaka fall ifrån viking genetics om man finner någonting intressant.
 
 
Tjurarna som hamnade i vårat kvävekärl var Pinkman, Masterpiece, Revolution och Craftman.
 
Det mindre roliga med avel är att det tar något år innan man ser resultatet...
Ett felläge.
Efter en sjukt trevlig helg med alkohol, bönder, besök på en gård norrut hos en kär vän samt jobb så är det ännu en ny vecka.
 
 
Kört morgonens mjölkning tillsammans med pappa. Började morgonen med att kviga 101 hade en dödfödd kalv hängandes ur henne. Ett felläge som gjort att den fastnat o vi fick inte ut den ganska så stora kalven. Så veterinär fick tas ut som fixade problemet. Epudiral bedövning o smärtstillande så gick de fint. Något tagen men äter o mår bra.
 
Dragit upp ett par kor i verkstolen. 982 hade en ömmande limax o 705 hade fått in en sten i klöven. 
 
Nu fortsätta en stund. Får snart besök. 
Kort o gott - jag lever o är glad!
Var väll läge för en uppdatering till er läsare tänkte jag. 
 
Kort o gott - jag lever o är glad!
 
 
Kört morgonens pass tillsammans med Systra min. Gått riktigt bra o så passade vi på att mjölka korna som vi håller på att sina inför kommande kalvning. Alla kor får 2 månaders semester innan dom ska då nästa kalv. Det
är för att dom ska få ladda om batterierna inför kommande laktation, vila juvret o kunna producera ordentligt med antikroppar i råmjölken till kalven som kommer att födas.
 
Haft veterinären på besök åt 68. Juver inflammation orsakat av troligt trauma. Hon fick sig en smäll i juvret av en annan ko i veckan. Blev svullen o blodig i mjölken , nu är hon svullen o flockig. Tog prov o penicillin är insatt. 
 
Nu lite käk o en Powernap. Kör kvällens pass med syster! Baaaam!!!