Piganlina

Bland den svåraste kalvning jag varit med om.
Jag har varit med om svåra kalvningar tidigare, men jag vettefan om inte den som var igår kväll slog allt som jag varit med om de senaste ca 2 åren som mjölkbonde. Det här var sjukt.
 
Vi har alltid haft en extra koll på 1069. Hon var riktigt fet rent ut sagt och jag var bombsäker på att hon skulle ha tvillingar i sig! Hon skulle dessutom bli 5:e kalvare och låg verkligen i riskzonen att kunna få kalvningsförlamning.
 
Igår kväll när sista gänget var inne för mjölkning hade hon lagt sig ner och verkligen åmade sig. Jag, mamma o pappa stod o kollade till henne när det plötsligt small till i väggen bakom henne. Vattnet gick o det var sjukt hur mycket det var o hur det lät! Jävlar var rädd jag blev! Hon ställde sig upp o slickade i sig det där, precis som dom brukar göra. Inga konstigheter alls.
 
Gjorde klart i ladugården o kikade till henne. Lovade att jag skulle åka ner o kika till henne när jag duschat o käkat lite snabbt. Hann hem, in i duschen o sen ringde pappa. Han hade snackat med veterinären som ville att vi skulle gå in o känna. Pappa gjorde det. Det var något som inte stod rätt till. Eller han kände två klövar o ett huvud , men känslan sa att det var något som var tokigt. Vi försökte få ut den lilla, men utan resultat.
 
Ringde veterinären som kom ut. Han gick in o kände. Satte rep runt klövarna på den lilla. Medan jag o mamma drog samtidigt som 1069 krystade så försökte veterinären få fram huvudet. Fy så kalven satt. Vi var tre stycken som drog till slut. Till slut hade vi fått ut halva kalven, EN STOR SÅDAN, och sen så kom hela ut. Mamma började gnugga rent den samtidigt som veterinären kände om det fanns en till.
 
 
Och javisst! Där inne låg en till. Långt ner, på sniskan. Han fick bara tag i ett bakben o ett framben. Det var omöjligt att rätta till huvudet med bara händerna. Så han tog tag med typ som en klämma inuti kon för att klämma fast i skinnet ovanför huvudet för att kunna rätta till kalven så den kom rätt till. Det tog lång tid innan han ens fick tag i huvudet o kunde rätta till det. Men till slut fick han till det.
 
Han gick in o and fast rep runt klövarna och så hjälptes vi åt att dra ut den andra lilla. Så mycket som jag tog i för dessa två småttingar och att jag inte käkat sedan ett tiden på dagen gjorde så jag höll på att spy. Usch.
 
Till slut tittade den lilla ut. Huvudet först såklart och det var absolut inte något som stämde. Ögonen var insjunkna o den visade tänderna. Väldigt liten o benen var som spaghetti. Veterinären konstaterade att hon varit död ett tag inuti, att hon inte fått tillräckligt med plats. Ja, det var en kviga.
 
Det andra förstfödda var en tjur. En stor herre som sagt som fick namnet Bamse och är efter Vr Fergus. 1069 tog hand om honom ordentligt efteråt fastän hon var helt slut! Så himla duktig var hon! Massa ljummet vatten, foder, kalcium och pyssel så såg hon trött o nöjd ut sedan. Den lilla pojken fick i sig ett par , tre liter råmjölk med.
 
Klockan tolv, halv ett var jag i säng. Helt slut. Spenderade ca 17-18 timmar i ladugården denna dag så det kändes. Men jävligt nöjd att vi verkligen fick ut dom små o att kon mår bra efteråt.
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress